„Eylea“ вече е възможнa по Здравна каса в oчните клиники във Варна и Бургас

„Eylea“ вече е възможнa по Здравна каса в oчните клиники във Варна и Бургас

Труднодостъпното и скъпоструващо лечение за пациентите с медикамент „Eylea“ вече е възможно по Здравна каса в двете клиники. По изисквания пациентите с макулна дегнерация /МДСВ/ и диабетна ретинопатия трябва да подготвят редица специфични изследвания, които се извършват единствено и само при нас с най-съвременните и високотехнологични апарати: Фундус камера, AngioVue ОСТ, EasyRet ретинален лазер.
На пациентите се изготвя протокол за отпускане на медикамента към НЗОК, както и се извършва апликация на иновативния медикамент при одобрение.

Медикамента Eylea се използва за лечение на макулна дегенерация и диабетна ретинопатия и се заплаща от Здравна каса. Процедурата за приложението му е:

  1. Необходимост и показания за поставяне на медикамента Eylea се определя след преглед от офталмолог. Прегледът може да бъде платен или по НЗОК.
  2. На пациентът се издава протокол по амбулаторна процедура № 38 към лечебното заведение. След това протокола се представя пред Здравна каса.
  3.  След одобряване и получване на протокола от Здравна каса, медикаментът се изписва от семейния лекар и се взима от аптека , която има договор с НЗОК
  4. Медикаментът се реумбурсира от Касата, като пациентът не доплаща нищо в аптеката
  5. Инжектирането на медикамента в окото се извършва при НАС, след предварително уговаряне на ден и час.