Free glaucoma screening offered at St. Nikolay Chudotvorets Medical Centre in Burgas

Free glaucoma screening offered at St. Nikolay Chudotvorets Medical Centre in Burgas


Кампания за безплатен скрининг за глаукома организира от 11 до 15 септември Очна клиника „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас. Цел на скрининга е ранното откриване на заболяването, а прегледът включва измерване на вътреочното налягане. Желаещите да се възползват от безплатните прегледи трябва да се запишат предварително на телефон 056/ 711 112, всеки делничен ден във времето от 10:00 до 17:00ч.
Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в света, а сравнително високата честота и тежка инвалидизация правят заболяването социално значимо. Повече от 4 млн.души по света са загубили зрението си в следствие на заболяване от глаукома. В много случаи тя протича напълно безсимптомно и се диагностицира твърде късно. Повече от половината болни от глаукома пациенти не знаят, че са заболели и не се лекуват. Ако се открие навреме и се провежда лечение, зрението може да бъде запазено. Редовните профилактични очни прегледи са необходими за ранното диагностициране на болестта и предприемане на адекватно лечение. Рисковите фактори за развитие на заболяването са повишеното вътреочно налягане, възраст, късогледство, родственици с глаукома, стара травма на окото. Всеки човек, който спада към рисковата група – възраст над 35 години или има фамилна обремененост трябва да провежда редовни офталмологични прегледи, включващи оглед на преден очен сегмент, измерване на вътреочното налягане, оглед на зрителния нерв чрез офталмоскопия, изследване на неврофибрилерния слой (HRT, OCT), изследване на зрителното поле (периметрия) и на камерения ъгъл (гониоскопия).
Глаукомата може да се лекува в зависимост от фазата, до която е достигнало заболяването при откриването му, по три метода: медикаментозно, чрез лазерно или чрез оперативно лечение. Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас и Варна разполага с най-модерната апаратура за диагностика и лечение на заболяването във всяка една фаза.