Янка Рупкина: Оперираха ме от макулна дегенерация и отново виждам!

Янка Рупкина: Оперираха ме от макулна дегенерация и отново виждам!

Горещо благодаря на екипа на д-р Пламен Хубанов от Очната клиника в Бургас

Популярната не само в България, но и в цял свят, народна певица Янка Рупкина специално ни потърси, за да разкаже за скорошната си операция на очите и да благодари на своя -спасител” – д-р Пламен Хубанов. 

В този материал ще припомним и характерното за възрастовата макулна дегенерация – често срещано хронично заболяване.

– Г-жо Рупкина, за мен е удоволствие да разговарям с вас, поводът е успешната очна операция, извършена от екипа на д-р Пламен Хубанов. Моля ви да споделите своите впечатления, така много хора ще се престрашат да се оперират. Дълго време ли ви измъчваше този проблем?  

– Позволете първо да изтъкна, че д-р Хубанов е чудесен лекар. На въпроса ви, да, доста време ме измъчваше макулната дегенерация, при мен състоянието беше доста напреднало, все едно човек е без очи, буквално казано. 

Но нямах възможност по-рано във времето да се подложа на операция, имах доста семейни проблеми, в смисъл, съпругът ми беше болен и ред други неща, но в крайна сметка, решихме с моя импресарио Иван Иванов да предприема тази крачка. Моите близки също бяха около мен. 

Когато отидохме в Очната клиника в Бургас, д-р Пламен Хубанов ни посрещна много радушно. Той е не само прекрасен специалист, но и добър човек. А екипът му е вълшебен. Всеки един от тези специалисти знаеше какво точно да направи във всеки момент. Имаше много пациенти, около 20-30 души, като те се отнасяха с голямо внимание към всеки. Нямам думи, с които да изразя възхищението си от тях. 

– Изпитвахте ли някакъв страх преди и по време на операцията?

– Във всеки човек има страх в някаква степен, но лично аз не се страхувах от нищо, преживяла съм доста тежки моменти в моя живот. Това, което искам да изтъкна, първо, аз бях уверена, доверих се напълно на екипа на Очната клиника. Може би това ми даде силата да се реша на тази операция. Пък и от други пациенти научих за добрите резултати, които се постигат от този екип след подобна операция. Така че, нямаше никакъв страх от моя страна.

– В крайна сметка е важен крайният резултат. Как се чувствате сега?

– Пак ще кажа, с риск да се повторя. Както споменах, всичко беше перфектно организирано, операцията се проведе от истински професионалисти, всичко мина добре, затова се чувствам много добре сега. След операцията се налагаше да ми се поставят специални капки, сестра ми се погрижи за мен. Сърдечни хора, освен всичко друго, дори си направихме снимки с част от екипа. 

– С една дума, видяхте света такъв, какъвто е?

– Наистина, точно така. Видях света такъв, какъвто е, видях света със здрави очи. Много съм благодарна на всички, които се погрижиха за мен и за останалите пациенти, разбира се, които бяхме там в този ден. 

– Доколкото разбрах, имате намерение да изразите своята благодарност, като изнесете концерт по-нататък в тяхна част? Хубав жест.

– О, да, разбира се. Когато имаме възможност и време, когато поотмине болестта, ще отидем с някои от моите колеги и ще направим концерт. 

– Как се справихте с тази ужасна пандемия, която ни владее вече две години?

– И аз преживях много тежко коронавирусната инфекция 

Лекувах се в Александровска болница. Нека използвам случая да благодаря и на тях за грижите, които полагаха. Наистина беше тежко, дори още не съм си възвърнала силите напълно, но аз съм силна и трябва да се справя. Всички трябва да се справим.  

– Притежавате не само огромен талант, но и много силен дух…

– Да, така е. Този силен дух най-много ми помага и в живота, и в работата.

– В тази връзка, какво искате да завещаете на младите хора като творец, прославил България в цял свят? Какви послания бихте им отправили?

– На младите ще пожелая много обич: да обичат своя народ и Родина. Да обичат всички онези, които се грижат за нашето здраве. И, разбира се, да учат много повече песни, които не са изпети още и от нас, по-възрастните. Ние се стараем да им помагаме в това отношение – кой с каквото може.

Аз лично имам незаписани, неизпети още песни. Имам какво да дам на младите хора. Без да се хваля, моят глас си е още същият. И като поотмине пандемията, ще направим концерти, за да зарадваме публиката. 

– Пожелавам ви го от сърце, г-жо Рупкина. Благодаря за това сърдечно интервю. Хубав живот ви пожелавам!

– Благодаря ви и аз, сега е времето и аз да се порадвам на повече неща, защото нашата работа ни лишаваше от много-много удоволствия. Ще гледаме само напред и толкова! 

Пак ви благодаря, че проявихте интерес, както и на всички приятели, познати, фенове, които ми се обаждат и се интересуват от моето здраве. Съответно, аз споделям впечатленията си, благодарността си към лекарите.

Янка Рупкина с д-р Хубанов и д-р Питакова

Визитка

Първата очна клиника на д-р Пламен Хубанов отваря врати още през 2005 г. във Варна, а през 2017 г. в Бургас. 4 години по-късно той отваря клиника и в Добрич. Водещ специалист е д-р Пламен Хубанов, който придобива специалност по очни болести през 1989 г. Специализира рефрактивна хирургия на катаракта и роговица в САЩ, Франция, Италия, Гърция и ЮАР, както и за работа с фемтосекунден лазер в Сингапур и Хонконг. 

Д-р Хубанов е член на Американската академия по офталмология, Американската катарална и рефрактивна асоциация, Европейската катарална и рефрактивна асоциация, Европейската и световна асоциация по глаукома и на Управителния съвет на Съюза на офталмолозите в България. 

Д-р Пламен Хубанов има над 100 000 операции на око зад гърба си, а в трите клиники работят офталмолози, анестезиолози, медицински сестри, лаборанти, оптици и фармацевти. Извършват се всички видове операции.

Разрушаването на макулата е третата причина за слепота

Първите две са катарактата и глаукомата

Предлагаме ви материал, предоставен от д-р Деляна Дечева, лекар-офталмолог от екипа на очната клиника на д-р Хубанов, в който ще припомним характерното за това често срещано хронично заболяване на макулата, с прогресивен и дегенеративен ход на протичане. 

То засяга хора в напреднала възраст и се изразява в загуба на централно зрение, в резултат на патологични процеси в клетките на ретината и хороидеята (вътрешни и съдовия слой на очната ябълка). Тези процеси водят до т.нар. географска атрофия и/или неоваскуларизация. 

Напредналите стадии на макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ), могат да бъдат класифицирани най-общо в два типа: суха и влажна форма. Въпреки че сухата МДСВ представлява по-голямата част от всички диагностицирани, влажната МДСВ е отговорна за по-голямата част от случаите с тежка загуба на зрението и може да се развие в продължение на седмици, до месеци. 

Неоваскуларизацията е най-честата причина за тежка загуба на зрението, но и географската атрофия (най-напредналата форма на суха МДСВ) също може да причини значителна загуба на централното зрение. В световен мащаб МДСВ се нарежда на трето място като причина за слепота, след катаракта и глаукома. 

С по-голяма честота засяга хора в икономически развитите страни. Напредналата възрастова макулна дегенерация е рядка преди 55-годишна възраст. Честотата се увеличава при хора над 75 години. Разпространението на напредналата макулна дегенерация (МД)  нараства с всяко десетилетие, след 50-годишна възраст. Но като най-високо разпространение се наблюдава след 80-годишна възраст. 

Рискови фактори 

Те могат да бъдат класифицирани като персонални фактори и такива от околната среда (например, тютюнопушене, излагане на слънчева светлина и хранителни, като прием на микроелементи, консумация на риба и употреба на алкохол). 

Що се отнася до персоналните фактори, те от своя страна, се делят на социално-демографски (възраст, пол, наследственост), очни (например цвят на ириса, оптична плътност на пигмента на макулата, катаракта и свързаната с нея хирургия, рефракционни аномалии) и системни причини (например, сърдечносъдови заболявания и техните рискови фактори, антиоксидантни ензими и др.). Рисковите фактори за прогресия на заболяването до стадии на хороидална неоваскуларизация са наличието на т.нар. друзи, хиперпигментация, системна хипертония, кавказка раса и тютюнопушене.   

Друзи са един от най-ранните признаци на МДСВ. Клинично типичните друзи се появяват като белезникаво-жълти образувания във външните слоеве на ретината. Типичните отлагания на друзи варират значително по брой, размер, форма и разпределение. 

Д-р Яни Здравков: Черното петно пред очите е сигнал за макулна дегенерация

Географската атрофия 

се разпознава  клинично като добре очертана зона с намалена дебелина на ретината, в сравнение със  заобикалящата, което позволява визуализацията на подлежащите хороидални съдове. Влажната МДСВ  се характеризира с наличието на неоваскуларизация в макулата – това са  нови, патологични  съдове. 

Клиничните прояви на влажната МДСВ са най – разнообразни,  могат да включват: субретинална и интраретинална течност, кръвоизлив с различна локализация в ретиналните слоеве, липидни ексудати, отлепване и разкъсване на ретиналния пигментен епител. В крайния стадий на заболяването неоваскуларизацията води до дисциформен белег и последващо трайно увреждане на централното зрение.

Прегледът при офталмолог обикновено е достатъчен за установяване на диагнозата МДСВ, въпреки че начални макулни изменения  се откриват най-добре с помощта на допълнителни тестове, като фундусфотография, автофлуоресценция, оптична кохерентна томография, флуоресцеинова ангиография. Това са изследвания, които рутинно прилагаме  в нашия център „Свети Николай Чудотворец“ за това или други очни заболявания.

Лечението на МДСВ  

зависи от стадия и вида на заболяването. Ранният  стадий на  МД  се следи с  редовни очни  прегледи, като здравословното хранене, физическата активност и отказването от тютюнопушенето също са от съществено значение.

Препарати, известни като хранителни добавки (съдържащи витамини, минерали, пигментни вещества и антиоксиданти), могат  да са в състояние да забавят  напредването в късна форма  на МД.

Лечението на влажната форма  на МДСВ започва преди около 15 години, когато учените създадоха лекарства, блокиращи т.н. съдов ендотелен растежен фактор (VEGF). Преди създаването на   анти-VEGF лекарствата, пациентите с влажна форма на МД са били обречени да развият тежка загуба на зрение или слепота.  Тези лекарства стабилизират или подобряват зрението при по-голямата част от пациентите. Но те трябва да се инжектират в очната ябълка  редовно,  на период от 1 или 2 месеца. 

Влажната форма на МД се третира и  с фотодинамична терапия (ФДТ ), която представлява  комбинация от инжектиране на  светлочувствително лекарство (Вертепорфин) и лазерна терапия за унищожаване на неоваскуларните съдове.

Развитието на науката и усилието на учените да намерят ефективно лечение за това заболяване продължава. Макулната дегенерация, свързана с възрастта, е сериозен здравословен проблем, така че ранното установяване на симптомите, адекватно проследяване и провеждане  на  лечение са най-важни за  съхранението на зрението.

Яна Бояджиева (zdrave.to)