Оперативно лечение на Катаракта

Лечението на катаракта е само оперативно. Операцията се състои в отстраняване естествената леща на окото и поставяне на нейно място на друга – изкуствена.
Самата операция продължава няколко минути. В окото се прави микроскопичен разрез, който позволява пердето да бъде отстранено с малък инструмент (с големината на върха на писалка). По този начин възстановяването е много бързо. В деня на операцията задължително се прави пълен преглед и се изчислява диоптъра на лещата, която трябва да ви бъде поставена. Вашият лекар ще Ви помогне в избора на вътреочна леща. Предварителната подготовка за операцията включва разширяване на зеницата. Упойката е местна и пациента е в съзнание през цялото време и не усеща болка. (Ако имате заболяване, което налага пълна упойка, такава може да бъде поставена). Операцията не налага пренощуване в клиниката. На следващия ден е необходимо между 8 и 9 часа сутринта да се свали превръзката от наш специалист и да се направи контролен преглед. Ако пациента е от друг град може да остане да пренощува в клиниката, както и неговите близки. В рамките на един месец след операцията е необходимо да се слагат капки изписани от лекуващият лекар. Спазването на указанията на лекаря е изключително важно, за да не се получат усложенения.

Видове лещи:
Монофокални – имат една точка за фокусиране и могат да предоставят ясно зрение за далеч. Въпреки подобреното зрение надалеч пациентът все още ще има нужда да носи очила за определени дейности, като четене или работа с компютър.
В тази група влизат и лещи (toric), специално разработени за пациенти с катаракта и роговичен астигматизъм. Подобно на монофокалните лещи и този вид лещи осигуряват качествено зрение за далеч, с по-малка зависимост от очила. На мнозинството пациенти все още се налага да носят очила за активности като четене или работа с компютър.
Бифокални – чрез тях пациента има възможност да фокусира наблизко и надалеко.
Мултифокални – създадени за пациенти, които не желаят да носят очила. Всяка от тези лещи може да замести естествената леща и да коригира и пресбиопията (старческо далекогледство). С тях Вие ще виждате еднакво добре наблизо и надалеч без очила.
В тази група влизат и :
Мултифокални торични лещи – създадени за пациенти с астигматизъм, които не желаят да носят очила за близо и далеч, независимо дали имат катаракта или не. Тази леща може да замести естествената човешка леща и да коригира пресбиопията. Тя дава изключителна острота на зрението на всички разстояния – близко, средно и далечно.
– Акомодативни лещи (умни лещи) – съвременна леща, която коригира зрението без да има рефрактивни и дифрактивни кръгове. Акомодацията за близко се осъществява чрез промяна на позицията на лещата.
Никои други лещи не се доближават толкова мого до естествената способност на окото за фокусиране.
Човешкото око използва мускулите си, за да движи лещата, което позволява фокусиране върху това, което искате да видите, като по този начин осигуряват зрение на всички дистанции.

Клиниката разполага с най-модерните и високотехнологични апарати, с които операцията на катаракта е бърза, безопасна и сигурна, с гарантирано възстановяване за кратко време и отлични резултати.

HD анализаторът е способен да оцени количествено ефекта на очното разсейване при 100% зрение, което дава възможност за ранна диагностика на катаракта и избор на рефрактивно лечение. Използвайки двуполюсен образ на ретината, диагностичната система осигурява измерване на разсейването на светлината (OSI), което може да доведе до влошаване на качеството на изображението. В много случаи специалистите могат да подобрят оценката на пациента по OSI, като използват терапевтични или хирургически средства. „HD анализаторът позволява обективно да се определи дали лещата допринася за загуба на качеството на зрението. Това ни помага да определим дали най-добрата опция за лечение за пациентите в момента е лазерна корекция или хирургия на катаракта.

Биометърът от най-ново поколение Tommey OA 2000 заизчисляване на интраокуларни лещи (IOL) е комбиниран апарат: биометър, роговичен топограф и изчислител на интраокуларни лещи. Впечатляващо бърз, точен, лесен за работа и напълно автоматизиран, той успява да измери и най-трудните случаи с „презрелите“ катаракти благодарение на специалните си характеристики и високата чувствителност. Измерването е кратко, безконтактно, бързо – за 3 секунди.

Първият във Варна модерен лазер Catalys за катарактална хирургия е на разположение на пациентите на клиниката. Иновативен лазер с 3D визуализация на зрителния орган, с който работят водещите очни клиники в света, с този апарат може да се коригира и известно количество астигматизъм, което е особено необходимо при т.нар. премиум торични, акомодативни и мултифокални лещи. Тази лазерна система е революция в катаракталната хирургия, защото дава възможност за индивидуализиран подход съобразно анатомичните особености на окото на всеки пациент.

Операционният микроскоп на фирмата HAAG-STREIT  е специално предназначен за приложение в очната хирургия. Той притежава изключителна гъвкавост, която гарантира възможно най-удобната поза за работа на оператора, позволявайки му да се съсредоточи единствено и само върху хирургичната интервенция.  Максималното увеличение на работното поле позволява изключителна прецизност при очните операции.

Всички тези високолотехнологични апарати заедно с най-модерната фако-машина WHITESTAR SIGNATURE PRO гарантират точно изчисляване на вътреочните лещи, бърза и сигурна операция по отстраняване на очното перде, които в комбинация с най- ново поколение вътреочни лещи на водещи американски фирми осигуряват бързо възстановяване на пациентите и отлични следоперативни резултати.