Avedro система – Лечение на кератоконус чрез крослинкинг

Кератоконус представлява дегенеративно заболяване на роговицата, в резултат на което тя непрекъснато и прогресивно изтънява и това се демонстрира с неправилен астигматизъм, който е невъзможно да бъде коригиран с очила или меки контактни лещи.Най-често заболяването е двустранно. Причините за заболяването все още са неизвестни. Най-вероятно се касае за генетичен дефект по отношение образуването на колагена на роговицата. Мъже и жени са еднакво засегнати от заболяването. Обикновено началото е около юношеска възраст и започва с влошено зрение и трудно или невъзможно точно определяне на подходяща диоптрична корекция. Постепенно с времето се налага да бъдат предлагани твърди контактни лещи. В крайните стадии се получава силно изтъняване на роговицата в централните й участъци и понякога това налага извършването на роговична трансплантация, като някои пациенти се нуждаят от повече от една трансплатанция в рамките на 20 години.

Методът Cross-linking: През 1996 г. проф. Тео Зайлер представя нова методика, при която чрез комбинирано въздействие на Рибофлавин (вит. Б2) и UV лъчи се получава увеличаване на механичната здравина на роговицата. В резултат на това процесът на изтъняване и изкривяване на роговицата се преустановява. В около 2/3 от случаите се наблюдава дори обратно развитие назаболяването – намаляване на неправилния астигматизъм и подобряване качеството н наблюдаваните образи.

Avedro системата е първото и единствено одобрено от FDA лечение за пациенти с прогресиращ кератоконус и роговична ектазия след рефрактивна хирургия. Avedro системата използва пулсов режим. Това позволява повишен достъп на кислород до роговицата и засилва ефектът от лечението, спрямо по-старите методи. Извършването на процедурата е неинвазивно, съчетаващо използването на ултравиолетовата светлина с лекарствените форми на KXL System и Photrexa рибофлавин. Методът е напълно безопасен и ефективен.

Процедурата се извършва като в окото се накапват анестетични капки, повърхностният слой на роговицата се елиминира и се накапват капки рибофлавин. След това се извършва облъчване на роговицата с ултравиолетови лъчи за определено време. В края на процедурата се поставя мека терапевтична контактна леща за около 7-10 дни. Предписват се противовъзпалителни и епителизиращи капки и мехлеми.

Показания: Пациенти с установен инструментално прогресиращ кератоконус на възраст от 16 до 55 години.

Противопоказания: Напълнолетни пациенти, бременни жени, пациенти с много тънки роговици, състояние след херпетичен кератит.

Ефективност и рискове: Свързването на колагена спира или силно забавя развитието на заболяването. За сега не е известно лечение, което би могло да излекува напълно това заболяване. Най-вероятно след извършването на cross-linking необходимостта от очила ще остане, но без да се налагат често промени в стойността на диоптрите.Счита се, че процедурата спира прогресията на заболяването.