Блефаропластика

Операцията може да бъде извършена под местна или обща упойка. Продължителността на операцита е различна според степента на заболяването. Обикновено се започва с корекция на горен клепач и след това на долния. Разрезите се поставят в естествените гънки на клепачите. В зависимост от избраната от хирурга техника, мастните херниации се отстраняват или фиксират към подлежащи структури. Излишната кожа се отстранява. Когато няма излишна кожа, отстраняването на мазнините може да стане и без външен достъп, т.нар. трансконюнктивална блефаропластика. Затварянето на разрезите е с естетичен шев. След оздравяването им тези белези не личат. Върху шевовете се поставят тънки хартиени лентички, които служат като превръзка. Добре е след операцията да се постави лед.
Престой в здравно заведение не е необходим. Обикновено има оток и насинявания, които отзвучават за 10-15 дни. Леката болка и усещане за дискомфорт обикновено траят 2-3 дни. Конците се свалят на 5-6 ден. Добре е 2-3 седмици да се избягва значително натоварване на очите, също така и носенето на тъмни очила.
Пациент, подложил се на подобна операция може да се върне на работа след 10-15 дни, ако се чувства готов за това. Спортуването трябва да се отложи за месец.