Анестезия при очни операции на деца

При предстояща операция с упойка  на вашето дете е добре да сте предварително запознати с някои факти.

При повечето деца е трудно да се осигури съдействие при операция, затова и при процедури с минимална болка е необходима упойка за преодоляване на страха, който детето изпитва. С това в операционната се занимава анестезиологичният екип – лекар-специалист по анестезиология и анестезиологична сестра. С анестезиолога може да се срещнете непосредствено преди операцията или при необходимост – предварително, за да се обсъдят евентуално специфични потребности на детето.

          Подготовка на детето

Освен ако детето не е много малко, може да го запознаете с постъпването в болница, с основните неща, които ще види там и с това, че ще бъде в безопасност. То трябва да знае, че родителят ще е с него и че лекарите и сестрите ще се погрижат да не изпитва болка. Насърчавайте детето да говори за операцията и да задава въпроси.

В болницата донесете резервни дрехи, тоалетни принадлежности, вода и любима играчка. Добре е да вземете и обичайни болкоуспокояващи като парацетамол и нурофен, в болницата че ви посъветват как да ги давате.

          Трябва да се обадите в болницата и да отложите операцията ако детето ви заболее с температура и кашлица в рамките на две седмици преди операцията или с диария/повръщане в рамките на няколко дни преди операцията. При кашлица и възпаление на гърлото децата, особено малките, са по-склонни да имат затруднения с дишането под упойка. При това също се повишава рискът от инфекция на белия дроб. Необходимо е и предварително да ни информирате ако детето има контакт с болен от варицела или други заразни болести.

При планиране на операция ще ви бъде даден списък с изследвания, които да направите 3-5 дни преди операцията. Задължителните изследвания са: пълна кръвна картина, CRP, време на кървене и съсирване. Необходимо е извършване на предоперативен преглед при личен лекар или педиатър, който писмено да потвърди, че при детето няма протиопоказания за извършване на операция под анестезия. В някои случаи може да бъде поискано и друго изследване като рентгенография, ЯМР.

При деца с хронични заболявания може да е необходим и консулт със специалиста, проследяващ състоянието на детето, например кардиолог, невролог. Деца, с проявени до момента алергии към храни или лекарства е препоръчително да проведат консулт с алерголог и тестуване за алергии към използваните при операцията анестетици.

          В деня на операцията

Има строги правила за приема на храна и течности преди операцията, които е важно да се спазват. Ако по време на упойката има храна или течност в стомаха на детето, тя може да се качи в задната част на гърлото и оттам да попадне в белите дробове. Общоприети а следните срокове:

  • Лека храна и мляко 6 часа преди операцията
  • Кърмени бебета – кърма до 4 часа преди операцията
  • Бебета, хранени с адаптирано мляко – до 6 часа преди операцията
  • Всички деца могат да пият вода до 1 час преди операцията

Ако детето е яло храна съвсем скоро, операцията ще бъде отложена или преместена за друг ден.

          В клиниката детето ще бъде претеглено, ще се провери температурата, пулса и насищането на кръвта с кислород.

          Преди процедурата ще ви посети анестезиолог, за да обсъди анестезията на вашето дете. Анестезиологът трябва да разбере общото здравословно състояние на детето ви, включително:

– предишни анестезии

– всички лекарства, които приема детето Ви

– дали има алергии

– заболявания в миналото.

Ако вашето дете или други членове на семейството са имали предишни проблеми при анестезия, е важно да кажете на анестезиолога и да дадете цялата информация, която имате.

Ще ви бъде обяснен видът на упойката, ще може да зададете вашите въпроси.

В залата за анестезия

Детето може да бъде облечено със свои дрехи или пижама, може да носи бельо или памперс. Дрехите трябва да бъдат свободни, лесни за сваляне при необходимост и удобни като за сън. Носете дрехи за смяна при евентуално намокряне или изцапване.

Родителите могат да придружат детето до анестезиологичната зала и да са с него до поставнето на предварителна упойка или венозен път. След това ще бъдат изведени в помещение за изчакване.

В зависимост от вида на операцията на вашето дете, анестезиологът може да приложи мускулно анестетична инжекция, докато детето ви заспи, след което да се постави венозна канюла, през която да продължи анестезията.

При по-големи деца, които съдействат добре, може да се постави направо венозна канюла, през която впоследствие се поставят всички лекарства.

          Във всеки случай целта е да бъде детето ви в безопасност, докато спи, и да е спокойно, когато се събуди.

В операционната зала

Вашето дете ще бъде заведено в операционната зала, където ще се

осъществи операцията или процедурата.

Анестезиологът ще остане с детето ви по време на процедурата и ще следи внимателно температурата, кръвното налягане, пулса, дишането и нивата на кислород на детето Ви, за да гарантира че то е в безопасност и напълно упоено.

Болкоуспокоителни, а понякога и местни анестетични инжекции, се прилагат по време на анестезия, за да е сигурно, че детето ви ще се чувства комфортно, когато се събуди. Видът на обезболяващото ще зависи от процедурата.

След операцията

Повечето деца се събуждат в стая за реанимация. Анестезиологът ще бъде наблизо и може да помогне, ако е необходимо. Детето ви ще има канюла на ръката си, която се запазва, в случай, че е необходимо да се поставят допълнителни лекарства, обикновено против евентуално повръщане или системи против обезводняване.

Специализирана медицинска сестра или друг здравен работник ще се грижи за всяко дете и ще се увери, че детето ви се чувства комфортно.

Вие ще бъдете извикани в подходящ момент, за да бъдете с детето си по време на процеса на събуждане.

Някои деца проявяват признаци на объркване и/или силна тревога, когато се събудят. Това е по-вероятно при по-малките деца. Те могат да плачат и да се въртят или да размахват ръцете и краката си. Това поведение може да продължи около 30 минути, а понякога и по-дълго. Персоналът на реанимацията ще ви посъветва как най-добре да утешите и успокоите детето си.

Прибиране у дома

Често е възможно детето Ви да се върне у дома в деня на операцията или процедурата, ако хирургът и анестезиологът са убедени, че това е безопасен вариант и че детето ви се възстановява добре.

Ще бъдете посъветвани как да давате обезболяващи лекарства у дома.

Някои деца може да почувстват гадене или да им се гади по време на пътуването към дома. Добре е да бъдете подготвени!

За някои деца посещението в болница е стресиращо. Някои деца не спят добре след престой в болница. Те могат се вкопчат във вас и да не искат да ви пуснат. Те могат да са по-непослушни, отколкото преди. Поведението обикновено се нормализира до три-четири седмици.

Рискове и странични ефекти, свързани с упойката

Сериозните проблеми не са чести при модерната анестезия. Повечето деца се възстановяват бързо и скоро се връщат към нормалното си поведение след операцията и упойката. Много деца може да почувстват гадене или да имат болки в гърлото. Тези неща обикновено продължават кратко време. На разположение са лекарства за лечение на повръщане и гадене и често се

дават.

Дете в добро здраве, което претърпява малка операция, много често може да има:

– главоболие или болки в гърлото

– гадене или замаяност

– тревога при събуждане.

Що се отнася до по-редки усложнения, приблизително 1 на 10 000 деца развива сериозна алергична реакция към упойката.

Съвременното оборудване, обучение и лекарства правят анестезията много безопасна, въпреки че рискът не може да бъде отстранен напълно.

Понастоящем няма категорични доказателства, че анестетиците са вредни за развитието и се счита, че всеки риск трябва да бъде балансиран спрямо общото значение на осигуряването на анестезия за процедура или операция.