ФЛУОРЕСЦЕИНОВА АНГИОГРАФИЯ ( ФАГ )

апаратура ФАГ е златен стандарт за разпознаване и доказване на съдовата патология на ретината. Тя е необходимо допълнително изследване, разширявашо сферата на диференциалната диагноза и едновременно с това значително подпомагащо прецизната диагностика.ФА се прави при пациенти със захарен диабет за да се прецени необходимо ли е лазерлечение, при лица, съмнителни за прекаран съдов инцидент (тромбоза) на ретината, при оклузия на ретиналната артерия, при възрастова макулена дегенерция, при хориоретинити, травми и други очни заболявания.
Флуоресцеиновата ангиография използва метода на проследяване на инжектирано в лакътната вена багрилно вещество- флуоресцеин. Около 10 sec след въвеждането на багрилото то достига до ретиналната съдова мрежа. Когато съдовете се изпълват се прави серия от снимки – първите 20 sec по 1 на 1-2 секунди, след това по-рядко. Това се преценява от патологията, която се очаква да бъде видяна. Късни снимки се правят в крайните фази – на 5-та и 10-та минута.Ретината се осветява със специален уред, наречен фундус камера, който излъчва безвредна синя светлина с дължина на вълната 490 nm. Тази светлина предизвиква флуоресценция на багрилното вещество и така се получава ангиограма или серия от снимки, заснети с фундус камерата. Така състоянието на ретиналното кръвообращение се документира и по тези резултати се съди за очни заболявания и други патологични находки.
Изследването е познато като „цветна снимка“, защото се извършва с помощта на това багрилно вещество.Флуоресцеина се натрупва в кожата на пациента, поради което тя получава жълтозелена оцветка, но багрилото се излъчва с урината за 12-24 часа и този ефект бързо изчезва.Изследването е практически безвредно и може да се повтаря след 6 мес.