Катаракта

Потъмняването на очната леща, което народът нарича перде, е известно в медицината под името катаракта. Катарактата може да съществува по рождение – вродена катаракта, може да се появи и по – късно – придобита катаракта. Вродената катаракта е последица на аномалии в развитието на очната леща. Тя рядко се явява като наследствено увреждане. Най – често вродената катаракта е последица на боледуването на майката, най – вече през през първите три месеца на бременността от заразни и особенно вирусни заболявания. Децата с вродена катаракта имат намаляване на зрението, когато лещата е помътнена, частично и пълна загуба на зрението, когато лещата изцяло е помътнена. Такива деца трябва да бъдат оперирани рано, за да може те интелектуално да се развиват нормално в бъдеще. Придобитата катаракта се явява при някои общи болести /захарна болест, удар в окото, лъчеви въздействия/. Това заболяване може да се появи и като усложнение на някои очни заболявания: възпалителни – иридоциклит, увеит, както и в някои случаи на миопия. Най – често срещаната катаракта е старческата. Тази форма се появява обикновено към 55 годишна възраст. Пациентите се оплакват от намаление на зрението на едното око, рядко и на двете очи едновременно. Намалението на зрението става постепенно, без болка. Катарактата може да се лекува само оперативно. След поставянето на диагноза катаракта, е необходимо пациентите да проследяват през 3 – 4 месеца зрението си и очното налягане.

 • 1. Какво е катаракта?

  Катарактата е главна причина за загуба на зрението при хора над 55 годишна възраст. Катарактата представлява потъмняване на естествената леща, намираща се вътре в окото.
  Тази леща, разположена зад ириса, действа подобно на фотоапарат – фокусира светлинните образи върху ретината, която изпраща сигнали към мозъка.
  Възможно е човешката леща да се замъгли до такава степен, че да попречи на светлината и образите да достигнат до ретината.
  Наранявания на окото, определени заболявания, дори някои лекарствени продукти биха могли да причинят това амъгляване, но най-честата причина за възникването на катаракта е съвсем естествена - процесът на старяване.

 • 2. Първи симптоми на катаракта?

  Често помътняването на естествената леща се изразява първоначално в изострена чувствителност при заслепяване от ярка светлина.
  Тогава се получава същият ефект както при гледане през замърсено предно стъкло на кола. Колкото по-мръсно е стъклото толкова повече шофьорът е заслепен през нощта от фаровете на насрещните автомобили. Впоследствие образът става толкова по-мътен и по-неясен, колкото по-напреднала е катарактата.
  Помътняването на лещата може да бъде бързо, но може да продължи и много години. Зрението при наличие на катаракта може да бъде описано и като гледане през захабено, потъмняло перде. Ето защо много често катарактата е наричана "старческо перде".
  Но катарактата не е слой върху окото, поради което нито диета, нито лазерна интервенция може да я премахне.
  първи признаци на катаракта
  Накратко, най-важните признаци на катарактата са:
  По висока чувствителност към заслепяване Намаляване на контрастното виждане Възможни аномалии при възприемане на цветовете Намаляване на зрителната острота.

 • 3. Как се премахва катаракта?

  катаракта
  На един по-ранен стадий от развитието на катарактата носенето на очила често подобрява зрението. Някои обаче виждат по-добре без очилата си в началния стадий на заболяването. Носенето на слънчеви очила също може да бъде от полза в началото, за да намали изострената чувствителност към светлината.
  Силното помътняване на лещата в напредналите стадии на катарактата може да бъде коригирано само чрез хирургична намеса. Като пациент Вие избирате момента на операцията. Когато прецените, че качеството на зрението Ви не е достатъчно за ежедневните ви активности, моментът за операция е настъпил. Тази операция е обяснена по-подробно за Вас в следващата точка. Ако нещо Ви се струва неясно, попитайте Вашия лекар.
  Преди операцията Вашият лекар ще Ви помоли да му дадете съгласието си за нея. Това е правна процедура, предназначена да защити както пациента, така и лекаря.
  За съжаление до днес не съществува никакво лекарствено средство, което да излекува катарактата.

 • 4. Катарактална хирургия: бистро зрение за едно мигване

  Иновативен лазер с 3D визуализация на зрителния орган, с който работят водещите очни клиники в света, заменя традиционния метод за премахване на катаракта (перде на окото) и у нас. Първият в България модерен лазер Catalys за катарактална хирургия вече е внедрен в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ във Варна. Тази лазерна система е революция в катаракталната хирургия, защото дава възможност за индивидуализиран подход, съобразно анатомичните особености на окото на всеки пациент. Апаратът работи с изключителна прецизност до 1/10 част от микрона като по време на интервенцията не се увеличава налягането в окото, не се уврежда роговицата, както и другите структури на окото. ,,Лазерната операция на катаракта е бърза, безопасна и сигурна процедура, която гарантира много бързо възстановяване и отлични резултати“, заяви д-р Пламен Хубанов, управител на очния център.

  Методът е признат като най-безопасен за пациенти с перде на окото към момента в света, а интервенцията е безболезнена и е на половин цена от други подобни процедури. Посредством лазерната система се заснема 3D картина на окото, която се използва за най-прецизно планиране на операцията, след което се правят разрезите и се раздробява пердето. Така количеството на ултразвуковата енергия се свежда до минимум, което от своя страна гарантира по-бързо възстановяване, както и по-малко усложнения след операцията. Благодарение на високите технологии, налични в лазера Catalys, позицията на изкуствената леща, която заменя естествената е изчислена до микрони, а това осигурява отлично зрение след операцията. Апаратът дава възможност да се коригира и известно количество астигматизъм, което е особено необходимо при тъй наречените премиум торични, акомодативни и мултифокални лещи.

  Система е призната за една от 100-те технологични иновации в света. Разполага със съвременна докинг система и очен скенер, който дава 3D образи на зрителния орган. Апаратът е интегриран с оптична система за кохерентна томография (ОСТ).

  Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ продължава политиката си за инвестиции в последно поколение лазерна апаратура. Клиниката е единствена в България, която разполага с 4-те най-модерни лазера на компанията Abbott - световен лидер в областта на офталмологията. • 5. Какво е катарактална хирургия?

  При операцията на катарактата естествената леща бива изсмукана и заменена с изкуствена (вътреочна леща). Окото не може да произведе чист образ без леща. През първия етап естествената леща бива раздробена чрез ултразвук или със затоплен физиологичен разтвор, по-щадяща пациента процедура, след което лещата бива изсмукана. Медицинското наименование на този процес е факоемулсификация. Този съвременен оперативен метод позволява да се намали размерът на разреза (от 1.8 до 2.6 мм) спрямо по-старите техники (8-10 мм). Този метод щади окото и намалява времето за възстановяване. През втория етап изкуствената леща бива сгъната и поставена вътре в окото през малкия отвор. След това тя автоматично се разгъва в окото, където бива внимателно наместена от хирурга.

 • 6. Допълнителна информация за факоемулсификацията

  Раздробяването на естествената леща става с помощта на вибрации, които финна сонда предава от ултразвуков генератор. Под въздействието на тези 40 000 трептения в секунда мътната леща се раздробява на малки частици, които се отстраняват, като биват изсмукани от същата тази сонда. Успоредно с това окото бива напълвано със стерилен разтвор, който трябва да замества изтегляната течност. Освен необходимото оборудване, процесът на факоемулсификация изисква голямо умение от страна на хирурга.

 • 7. Когато изкуствената леща е заместила естествената

  Съвременните сгъваеми изкуствени лещи са биосъвместими и се понасят много добре от пациентит, като им дават оптимално зрение след операцията.

 • 8. Една нова щадяща техника

  Един изцяло нов метод за раздробяване на естествената леща е използването на затоплен физиологичен разтвор вместо ултразвук. Тази техника все още не е приложима при всички пациенти.

 • 9. До каква степен е успешна операцията за премахване на катаракта?

  Катаракталната хирургия има като цяло степен на успеваемост от 98%* и повече. Постоянни постижения и подобрения в технологиите и хирургическите инструменти позволяват процедурата да бъде изключително сигурна и надеждна.

 • 10. Какво представлява вътреочната леща?

  Вътреочната леща е изкуствена леща, която се имплантира в окото по време на операцията на катаракта. Добрата новина е, че катарактата Ви се е развила във време, когато технологията на вътреочните лещи е напреднала изключително много.

  катаракта-4

  Традиционният метод за операция на катаракта включва монофокална – еднофокусна леща. Този вид ВОЛ е много подходяща за възстановяване на функционалното зрение за далеч.
  Тази леща обаче не премахва нуждата от носене на очила за виждане наблизо, нито пък необходимостта от очила или допълнителна оперативна намеса за коригиране на съществуващ астигматизъм, или друга рефракционна аномалия.
  Постиженията в технологията през последните години са впечатляващи – новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и надалеч без помощта на очила или бифокални контактни лещи, допълнително да бъдат коригирани някои аномалии на очите Ви като астигматизъм, късогледство, далекогледство, и др

 • 11. Монофокални - еднофокусни лещи
  МОНОФОКАЛНИ – ЕДНОФОКУСНИ ЛЕЩИ

  Монофокалните вътреочни лещи имат една точка за фокусиране и могат да предоставят ясно зрение за далеч. Въпреки подобреното зрение надалеч, пациентът все още ще има нужда да носи очила за определени дейности, като четене или работа с компютър. Едни от най-предпочитаните монофокални лещи са AcrySof IQ. Специалният дизайн на повърхността на изкуствената леща AcrySof IQ подобрява функционалното зрение при неблагоприятни светлинни условия, като например, в полумрак или в мъгла. AcrySof IQ има вградени UV и допълнително жълт филтър срещу опасната синя светлина

 • 12. Мултифокални - многофокусни лещи
  МУЛТИФОКАЛНИ – МНОГОФОКУСНИ ЛЕЩИ

  Мултифокалните лещи предоставят добро зрение не само наблизо, но и надалеч. Едни от най-предпочитаните мултифокални лещи са AcrySof ReSTOR Aspheric Те са създадени със специален дизайн, позволяващ им да заместят потъмнялата естествена леща и да коригират пресбиопия. С тях Вие ще виждате еднакво добре наблизо и надалеч без очила. Новаторската технология на лещата
  AcrySof ReSTOR Aspheric успешно наподобява акомодацията на естествената леща и позволява на пациентите да виждат ясно след операцията както наблизо, така и надалеч, без да е необходима корекцията с очила. Лещата има вградени UV и допълнителен жълт филтър срещу опасната синя светлина. От оперираните пациенти 94% *твърдят, че пак биха избрали да им бъде импантирана изкуствената леща AcrySof ReSTOR Aspheric.

 • 13. Лещи коригиращи астигматизъм

  ЛЕЩИ КОРИГИРАЩИ АСТИГМАТИЗЪМ
  Вече съществуват и специални вътреочни лещи, коригиращи астигматизъм. Лещите AcrySof Toric са едни от доказалите се лидери в този сегмент лещи. Те са специално разработени за пациенти с катаракта и роговичен астигматизъм.
  Подобно на монофокалните лещи, и този вид лещи осигурява качествено зрение за далеч, с по-малка зависимост от очила. Мнозинството от пациенти обаче все още се налага да носят очила за активности като четене или работа с компютър.
  Лещите AcrySof TORIC коригират астигматизма, и предлагат качествено зрение за далеч. Те имат вградени UV и допълниелен жълт филтър срещу опасната синя светлина.
  Традиционната вътреочна леща, която се имплантира в окото на мястото на отстранената катаракта, помагаза възвръщането на ясен образ, но не може да корегира астигматизма. Коригиращи очила или контактни лещи, или дори допълнителна оперативна намеса са необходими, за да се смекчиразмазан и изкривен образ.

 • 14. Предимството на синия филтър
  Предимство на синия филтър
  Лещите AcrySof IQ, ReSTOR Aspheric и TORIC притежават специален филтър срещу изключително вредните ултравиолетова и синя светлина.

  Светлината ни позволява да възприемаме околната среда посредством зрителния процес. Съвременните открития сочат, че видимата светлина, и по-специално високоенергийната синя светлина, също могат да бъдат важен фактор при развитието на увреждания на ретината, каквито са дегенеративните помътнявания, свързани със стареенето. Този вид заболяване е една от най-честите причини за загубата на зрителната острота.
  След като детето навърши 4 години, светлинният ефект води до постепенно образуване на жълт пигмент в естествената леща. Това "пожълтяване" се увеличава с годините. То обаче не бива да се бърка с помътняването на лещата (катаракта). Жълтият пигмент на естествената леща действа като защитен филтър, който намалява проникващата в окото синя светлина, което пък намалява риска от ретинални увреждания.
  С цел да предотвратят подобни увреждания, вътреочните лещи AcrySof IQ, ReSTOR Aspheric и TORIC притежават филтриращи свойства, които симулират тези на естествената леща. С отстраняването на естествената леща по време на операцията на катаракта, окото е лишено от своя естествен защитен филтър и не би трябвало да бъде оставено да се излага без защита на вредните ефекти на ултравиолетовата и синята светлина. Тези сини лъчи са част от спектъра на дневната светлина, а също се съдържат и в изкуствени светлинни източници като халогенните и флуоресцентните лампи, студийните прожектори, светкавиците, солариумните лампи и т.н.
  Лещите AcrySof са имплантирани с успех на милиони пациенти, което ги прави едни от най-имплантираните вътреочни лещи в света. Като предимство пред традиционните лещи, те притежават освен UV филтър, и допълнителен филтър за синята светлина. По този начин те защитават ретината – както го прави естествената леща – от вредните сини светлинни лъчи.
 • 15. Преди и след операцията

  Повечето хора се изненадват, когато разберат колко лесна и безболезнена е операцията на катаракта.
  Обичайно тя отнема от 20 до 30 минути, дори по-малко, и повечето пациенти се връщат към нормалните си занимания още на следващия ден.

  ПРЕДИ ОПЕРАЦИЯТА

  1. Вашият хирург ще реши дали да закусите или да приемете някаква храна преди операцията.
  2. Вземете си предписаните лекарства (напр.инсулин, лекарства за сърцето и др.) както обикновено.
  3. По време на операцията трябва да бъдете облечени с дрехи, свободни около врата и ръцете (по възможност бъдете с къси ръкави).
  4. Оставете бижутата си (пръстени, часовник, колие, обеци и др.) вкъщи. Няма да можете да ги носите по време на операцията.
  5. Вземете вана или душ (включително с шампоан).
  6. На вниманието на пациентките: може да бъде болезнено да ползвате шноли за коса или някакво украшение в косата. Така че явете се със свободно пусната коса, евентуално покрита с мрежа. Не се гримирайте.
  7. По време на операцията трябва да останете неподвижни за около 30 минути и да не посягате с ръце към главата. След операцията трябва да останете спокойно.

  ДЕНЯТ НА ОПЕРАЦИЯТА
  Когато дойдете в лечебното заведение, ще Ви приготвят за операцията: половин час преди нея ще ви поставят капки за разширяване на зеницата. За операцията от катаракта е необходима местна упойка. Тя ще направи напълно нечувствително вашето око и областта около него.
  След това ще ви отведат в залата за операцията. Ще бъдат наблюдавани параметрите на вашето кръвообращение чрез стойностите на кръвното налягане, пулса и количеството на кислород в кръвта.

  Обърнете специално внимание на следните забележки, за да отстраните по-голямата част от рисковете, които биха могли да се окажат пречка за вашето възстановяване:
  1. В същият ден след операцията трябва да бъдете в покой – седнали във фотьойл или на канапе. Можете да правите тоалета си или да се храните на маса както обикновено.
  2. В никакъв случай не бива да сваляте превръзката, нито да разтривате окото.
  3. Нормално пациентът не усеща болка след операцията. В случай на нужда е разрешено вземането на лек аналгетик.

  НА ДРУГИЯ ДЕН СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА
  Обърнете внимание на следните важни пунктове за този ден:

  • СЛЕДОПЕРАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ
  След операцията ще трябва известно време да си слагате специални капки в окото. Няколко седмици след операцията на катарактата ще Ви предпишат временни очила. Важно е редовно да посещавате Вашия офталмолог, за да бъде наблюдаван процеса на възстановяване.

  1. Превръзката Ви ще бъде свалена от Вашия офталмолог. В същото време ще получите инструкции за лечението на окото Ви и на това как да се отнасяте към него в следващите дни и седмици.
  2. Ден след операцията можете да извършвате умерени дейности.
  3. Все така трябва да се въздържате от докосване на окото си.

  СЪВЕТИ ВЪВ ВРЪЗКА С ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО
  Докато оперираното ви око заздравее, ще трябва да изпълнявате следните препоръки, за да защитите новата изкуствена леща и да благоприятствате по-бързата адаптация:

  катаракта1. Посещавайте редовно офталмолога си в определените дни.

  катаракта2. Взимайте си лекарствата и слагайте капките в окото съгласно предписанията.

  катаракта3. Не вдигайте тежки предмети (по-тежки от 15 кг) и избягвайте всякакво интензивно физическо усилие през първите дни след операцията. Можете да се занимавате с обичайните си всекидневни дела.

  катаракта4. Не е противопоказно, но би било добре да се въздържате от шофиране в процеса на възстановяването.

  катаракта5. Избягвайте разтъркване на окото или натиск върху него най-малко един месец след операцията.

  катаракта6. Можете да вземете душ и вана или да се бръснете както обикновено, но окото ви не трябва да бъде в контакт нито с шампоан, нито със сапун. Особено внимавайте при свалянето на грима.

  катаракта7. Избягвайте да четете по-дълго от препоръчителното през първата седмица след операцията.

  катаракта8. Можете да гледате телевизия, като внимавате да не преуморявате окото си.

  катаракта9. Можете да работите на компютър, но с известна резервираност, съобразена със състоянието ви в първите дни след операцията.

  катаракта10. По време на възстановителната фаза трябва да бъде избягвана сауната, както и спортовете – плуване, скокове във вода и колоездене.

  катаракта11. В случай на проблеми през възстановителния период (например зачервяване на оперираното око, болки или влошаване на зрението) незабавно уведомете лекуващия ви лекар