Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия е често срещано усложнение от страна на очите при хора, страдащи от захарен диабет. Тя е една от водещите причини за слепота при възрастни. Диабетната ретинопатия се дължи на промени в кръвоносните съдове на ретината. Ако имате диабетна ретинопатия, не винаги бихте могли да забележите промени в зрението, но след определен период от време това може да доведе до нарушение на зрителната острота. Диабетната ретинопатия обикновено засяга двете очи и има две основни форми:

  • Непролиферативна форма – много по-често срещана и с по-леко протичане, но твърде често се съпровожда с развитието на диабетен макулен едем-увеличаване дебелината на ретината в областта на макулата и значително влошаване на зрителната острота.
  • Пролиферативна форма – по-рядко срещана, но много по-тежка като изява и прогноза.

Кога има риск от развитие на диабетна ретинопатия?

При всички хора с установен захарен диабет,независимо I-ви или II-ри тип, е възможно да се появи диабетна ретинопатия.Продължителността на захарния диабет и лошо контролирания кръвно – захарен профил имат определено значение за появата на усложнения.

Има ли симптоми диабетната ретинопатия?

Най-често болка или други симптоми не се наблюдават,особено в ранните стадии.Не чакайте появата на симптоми или влошаване на зрението! Извършвайте редовни прегледи при Вашия офталмолог с разширяване на зениците ,а когато е необходимо и с допълнителни диагностични методи.

Как се диагностицира диабетната ретинопатия?

  • Тест за определяне на зрителната острота.
  • Разширяване на зениците и оглед на ретината(очното дъно).
  • Флуоресцеинова ангиография-разширяване на зениците , венозно инжектиране на контрастно вещество и извършване на поредица от снимки на ретината.

Как се лекува диабетната ретинопатия?

В различните стадии на това заболяване се прилага различно по вид и ефективност лечение:

  • Лазерно лечение-основен метод за лечение,който няма алтернатива в момента;единствено лазерната коагулация (когато може да бъде извършена) може да стабилизира състоянието на вашата ретина в дългосрочен план.
  • Медикаментозно лечение-има определено място в схемата за лечение.
  • Витректомия-оперативно лечение,прилагано по-рядко,при по-тежки форми на диабетна ретинопатия,като крайна мярка.
  • Приложение на anti VEGF медикаменти- инжекционно приложение на медикаменти, които подтискат развитието на диабетен макулен едем и стабилизират състоянието на окото. Приложението на тези медикаменти последните години придоби широка популярност и това е напълно оправдано.

Важно за Вас: Извършвайте редовни прегледи при Вашия офталмолог, който ще постави правилна диагноза и ще Ви предложи подходящо лечение. Не отлагайте диагностиката и лечебните процедури при налична диабетна ретинопатия-те са от съществено значение.