Амблиопия ( мързеливо око )

Развитието на очите и всички зрителни функции (включително координация та на окото с мозъка) се формира основно през първите 6 год. след раждането. При раждането си бебетата имат функциониращо, но силно ограничено зрение .На един месец бебетата могат да фиксират обекти и да разпознават свтлинни дразнители, а от 4 –я месец започват да различават обекти от по-голямо разстояние. Преди третия месец, ако има кривене на очичките, което е непостоянно, това не е опасно, защото очните мускули вес още се учат да се координират. Нормално възможността за гледане наблизо се развива след 6-я месец. Година и половина след раждането детето има вече зрителна острота, която е около 50% от тази на възрастните.
Важно е да кажем, че детските очи са изключително чувствителни и на светлина, тъй като по-лесно пропускат слънчевите лъчи- имат по-широка зеница и по-слаба пигментация.
Всяко 4-то дете в предучилищна възраст е с зрителни нарушения , за които дори и родителите не подозират.Тези данни са изключително важни за профилактика на амблиопията в деска възраст.Това е така нареченото “ мързеливо око “ а откриването му изисква прецизна диагностика.Какво води до този проблем- всички фактори ,които затрудняват получаването на ясен образ върху ретината .Такива са високостепенното далекогледство , разликата в диоптрите на двете очи ( анизометропия ), косия и смесен астигматизъм ,дори едва забележимото кривогледство, както вродената детска катаракта или заболявания на клепачите и др.