ОЧЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР

СВ.НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ

pic

обадете се директно: 052 / 630 670 phone

GSM: 0878 / 630 954

гр. Варна, 9000, ул. Никулицел 12 marker

Детски заболявания

КОИ са най-честите очни проблеми при деца

Ретинопатия на недоносеното бебе - Какво представлява?

Ретинопатия се наблюдава при над 20% от преждевременните раждания. Честотата е свързана с теглото при раждане и достига 50-70% при родените с тегло под 1250 гр. Поради огромния си социален ефект този проблем е с нарастващо значение и за България.
Ретината на недоносеното дете все още се развива. Този процес може да протече нормално или да се наблюдава неправилно развитие на кръвоносните съдове, което може да доведе до отлепване на ретината и фатален изход за зрението. Това състояние се нарича ретинопатия на недоносеното. Все още не са изяснени докрай всички фактори, които оказват влияние върху това заболяване и понастоящем се извършват много проучвания. Основни фактори са малката гестационна възраст и ниското тегло при раждане. Други важни фактори са: инвитро оплождане, многоплодна бременност, повтарящи се апнеи и брадикардии, флуктуации на кислорода в първите две седмици от живота, заболеваемост, сепсис, анемии, хемотрансфузии, хипербилирубинемия, генетични и други. Кислородът е първият известен и най-спряган фактор за развитието на ретинопатията. Преди време се считаше, че само високата концентрация на кислорода причинява заболяването. Но недостигът на кислород също може да утежни състоянието. С развитието на новите технологии този фактор се контролира все по- добре.


Кой бебета подлежат на проследяване (скрининг) ?

Недоносените с тегло на раждане под 2000гр. и гестационна възраст по- малка от 32 седмици са с риск за развитие на ретинопатия на недоносеното, както и по- големи бебета по преценка на неонатолога.

Защо е необходимо проследяване на недоносените деца?

При децата с ретинопатия не се наблюдават симптоми. Външни белези се забелязват едва когато заболяването е много напреднало или прогресира до отлепване на ретината. Единственият начин за откриване на заболяването са периодичните прегледи на очните дъна на недоносеното.
Неонатолозите следят всички рискови деца и ги насочват за преглед при детски офталмолог на 4 седмица след раждането.
Честотата на прегледите зависи от състоянието на очното дъно и се преценява от офталмолога. Прегледите се извършват докато завърши развитието на ретината. Често това отнема няколко месеца.

Кой извършва прегледите?

Не всеки очен лекар е в състояние да осъществи адекватна преценка на състоянието. Тези прегледи се осъществяват от детски офталмолози с достатъчно дълъг опит и специална подготовка по отношение на заболяването.

Кога се налага лечение на ретинопатията на недоносеното?

Ретинопатията протича в 5 стадия. По- леките стадии на заболяването налагат по- често следене. При тях измененията могат да претърпят спонтанно обратно развитие. Ако заболяването прогресира и достигне развитие, което по международни критерии представлява висок риск за зрението, се провежда лечение. Извършва се криотерапия или лазертерапия, които са с доказан ефект за намаляване на честотата на отлепване на ретината и слепотата. Друго възможно лечение, което все повече навлиза през последните години е инжектирането на медикамент (Авастин) в окото. Оценката на състоянието на ретината и вида на лечението трябва да се преценят от опитен експерт в областта на ретинопатията. За съжаление не всички деца се повлияват от лечението, но то е шансът им за зрение.
При недоносените деца, независимо дали са имали или не ретинопатия на недоносеното се наблюдава по- висока честота на някои очни проблеми: рефракционни отклонения (късогледство, далекогледство, астигматизъм, анизометропии), страбизъм (кривогледство), амблиопия (мързеливо око) и други. В тези случаи лечението трябва да започне възможно най- рано, често на месечна възраст с изписване на очила, провеждане на упражнения, оперативно лечение. Ето защо тези деца трябва редовно да се следят от детски очен лекар.

Амблиопия ( мързеливо око )

Развитието на очите и всички зрителни функции (включително координацията на окото с мозъка) се формира основно през първите 6 год. след раждането. При раждането си бебетата имат функциониращо, но силно ограничено зрение. На един месец бебетата могат да фиксират обекти и да разпознават свeтлинни дразнители, а от 4 –я месец започват да различават обекти от по-голямо разстояние. Преди третия месец, ако има кривене на очичките, което е непостоянно, това не е опасно, защото очните мускули всe още се учат да се координират. Нормално възможността за гледане наблизо се развива след 6-я месец. Година и половина след раждането детето има вече зрителна острота, която е около 50% от тази на възрастните. Важно е да кажем, че детските очи са изключително чувствителни и на светлина, тъй като по-лесно пропускат слънчевите лъчи- имат по-широка зеница и по-слаба пигментация.
Всяко 4-то дете в предучилищна възраст е с зрителни нарушения , за които дори и родителите не подозират.Тези данни са изключително важни за профилактика на амблиопията в деска възраст.Това е така нареченото " мързеливо око " а откриването му изисква прецизна диагностика.Какво води до този проблем- всички фактори ,които затрудняват получаването на ясен образ върху ретината .Такива са високостепенното далекогледство , разликата в диоптрите на двете очи ( анизометропия ), косия и смесен астигматизъм ,дори едва забележимото кривогледство, както вродената детска катаракта или заболявания на клепачите и др.
В очна клиника,, Св.Николай Чудотворец,, във Варна имаме възможност за секунди да изследваме диоптрите при малките деца с помоща на новия модерен апарат Plus-optix.Това е много бърз и лесен скрининг за профилактика на "мързелитото око "- извършва се за секунди-около 8sec,осъществява се на тесни зеници от разстояние 1.2 метра.По този начин можем да избегнем разширяването на зениците , което е свързано с много отрицателни емоции и за детето, и за родителите му. Апарата е безконтактен, портативен, има форма на човече и издава забавен звук ,който допълнително задържа детското внимание.Plus-optix открива рефрактивни отклонения в диапазон от -7.0 до +5.0 диоптъра и то с точност до 0.25.Той допълнително дава разпечатка на резултата- данните на детето със снимката му, както и междузеничното разстояние, което при бебета се замерва много трудно. Основното му предназначение е бързо и нетравматично диагностициране на амблиопията, но освен това той намира приложение и при трудно кооперативни пациенти, деца със синдром на Даун, аутизъм, дори и при трудно подвижни възрастни пациенти и такива на легло.Апарата засича рефлекса на зеницата, което ни дава допълнителна информация дали тя просветлява добре и дали няма някаква форма на детско перде.
Коварното на амблиопията е, че е състояние което не може да се види отдалече, детето се ориентира добре поради двуочното си зрение.Ето защо тези случаи остават нелекувани. А е важно терапията да започне веднага – колкото по-рано толкова по-добрър е крайния резултат.
Подходът е различен при всяко дете, но той основно включва закриване на здравото око в определена схема според състоянието и годините на детето, носене на очила, поставяне на капки за мидриаза или комбинация от няколко метода и често проследяване на резултата. Признаци за подобрение на състоянието са както повишаване на зрителната острота на слабото «мързеливо око» така и развиване на стерео зрение , дори косвени белези като подобряване скоростта на четене на детето или повишаване на успеха в училище.
Много важно е родителите да разберат, че провеждането на правилното лечение и добрия резултат зависят и от тяхната отговорност и доверие към лекаря.
Ето защо, офталмолозите от очна клиника ,, Св Николай Чудотворец,, препоръчват редовни профилактични прегледи на деца на една, на три и на седем годинки.Когато родителите носят очила активно да настояват децата им да бъдат прегледани от лекар специалист в областта на детското зрение.
Детския авторефрактометър Plus-optix дава излючителни възможности за това.
ДОБРОТО ЗРЕНИЕ СПОСОБСТВА ЗА НОРМАЛНОТО ИЗРАСТВАНЕ НА ДЕТЕТО.90% ОТ ТОВА КОЕТО ДЕЦАТА НАУЧАВАТ Е ДИРЕКТНО СВЪЗРАНО С ТОВА КОЕТО ВИЖДАТ.

Страбизъм ( кривогледство )

Кривогледството е зрително нарушение, при което едно от очите се отклонява от общата точка на фиксация и се нарушава двуочното зрение. То може да е постоянно или да се провокира от зрителна умора. При новородените в първите 2-3 месеца няма координация в движението между двете очи. До 5-ия - 6-тия месеца очите придобиват нормалното си положение и всяко кривене след тази възраст се приема за вродено кривогледство. Кривогледство, което се появява по-късно (на 2-3 год.възраст) се нарича акомодационно. При наличие на диоптри (най-често далекогледство) окото с по-висок диоптър се изкривява. Развива се амбиопия (по-слабо зрение "мързеливо око"). Когато едното око е мързеливо, неговия образ се подтиска и в мозъка се разпознава само образа от по-доброто око. Ако не се лекува, може да доведе до ослепяване на слабото око.
Лечението започва от най-ранна възраст със закриване на по-доброто око и стимулиране на по-слабото око да гледа. Лечение на кривогледство - изписване на точните очила и стимулиране на зрението на по-слабото око. Понякога се налагат зрителни упражнения. Ако тези методи не доведат до успех, може да се наложи оперативно лечение. Преценката за операцията се взима само от детски офталмолог.